השבוע האשון
המחזור החודשי מתחיל ביום הראשון של הווסת. ימי הווסת הם ימים של חסד. ימים של הקשבה, התבוננות והתכנסות. ימים בהם האינטואיציה של האישה במיטבה. הטבע העניק לאישה מתנה, זמן בחודש בו היא יכולה להוריד הילוך, לאפשר לעצמה לעצור ולהקל על עצמה מעט את מטלות היום יום. זמן להפנות את תשומת הלב פנימה, לעשות פחות, לדבר פחות ולקחת יותר זמן לעצמה. כשנהיה קשובות לעצמנו ונאפשר זמן מנוחה, התסמונת הקדם ווסתית תתמתן, האנרגיה תעלה והגוף ימצא לאט לאט את האיזון הנכון לו.
תנוחות מתאימות: ואג'ראסנה (ישיבה על הברכיים), תנוחת היונה, כפיפה לפנים ברגליים צמודות ובפיסוק, על הבטן- הקוברה והקשת.
השבוע השני
לקראת היום ה-9 מתחילה עלייה ברמת האסטרוגן והגוף מתחיל להכין עצמו לקראת הביוץ.אלה הימים הפוריים בחודש ואנחנו בשיאנו. העור נראה טוב, השיער מבריק והמיניות בשיאה. הורמון זה מאפשר נתינה החוצה, מאפשר לנו לטפל בבית, בילדים, בעבודה ומחוץ לבית. כשהוא בעלייה החיים קלים יותר, קל לנו לחוות את העומס היומיומי, את המטלות. אלה ימים טובים להתחיל ולהעלות את רמת הפעילות שלנו גם בתרגול וגם בחיי היומיום. זה הזמן לבלות, להנות, לראות ולהיראות.
תנוחות מתאימות: עלייה לחצי גשר, כלב מביט מטה וכלב מביט מעלה, פיתול בישיבה ותנוחות עמידה כמו הלוחם, ור' על הקיר.
השבוע השלישי
השיא נגמר מהר ואחריו מתחילה ירידה. האסטרוגן בירידה ובמקומו עולה הפרוגסטרון, שתפקידו לשמר ולכנס פנימה. בימים לאחר הביוץ קצת יותר קשה לשמור על שיווי משקל גם במזרון וגם בחיים.
תנוחות מתאימות: עמידת כתפיים ומחרשה (למתחילות ולבעיות עורף וגב מומלץ עמידת כתפיים על הקיר), תנוחת הדג, פיתול עמוק בשכיבה ותנוחות שיווי משקל-תנוחת העץ ותנוחת הרקדנית.
השבוע הרביעי
ההורמון השולט הוא הפרוגסטרון. אלה ימים של עיבוד רגשי. זמן לאפשר לגוף לקלוט ולהפנים את כל מה שעברנו בחלק הראשון של החודש. ימים של חזרה פנימה, הורדת הילוך, התכנסות וחזרה הביתה. לפעמים נוצר פער בין הקצב המהיר שהעולם מכתיב לנו לבין הצורך של הגוף לחזור פנימה ולהוריד הילוך. פער שמביא לאי-נוחות פיזית או רגשית-תסמונת קדם ווסתית (כאבי גב, מגרנות, כאבי בטן, עצבנות וחוסר סבלנות). כשנהיה קשובות לצורך של הגוף שלנו לאט לאט יתמתנו תסמינים אלה.
תנוחות מתאימות: כל הסדרה של בת הים הקטנה (שיש בה הרבה פיתולים והנחת המצח על המזרון), תנוחת הגמל, יוגה מודרה, תנוחת האישה, כפיפה לפנים בעמידה, וכפיפה לפנים בפיסוק כשהידיים שלובות מאחור ביוני מודרה.
לסיכום
לכל אישה המחזוריות הייחודית לה. אורך המחזור החודשי שונה מאישה לאישה, ישנן נשים בגיל מעבר ויש כאלה שסיימו את ימי הווסת שלהן. אפשר לנהל יומן ולכתוב תחושות, סימפטומים, רגשות שעולים במהלך כל החודש ולעקוב אחרי השינויים שעוברים עלייך. ניהול היומן יעזור לך לגלות מהי המחזוריות הייחודית לך ויאפשר לך ללמוד עוד קצת על עצמך.
שימי לב שהתרגול במהלך החודש יכול כמובן להשתנות והתנוחות שהצעתי הן רק אפשרות. יש אפשרות לתרגל תנוחות אחרות כל עוד את קשובה באמת לגופך את כבר תדעי מה הכי נכון ומתאים לך.
במידה ותרצי לתרגל תנוחות המתאימות לכל שלב במחזור החודשי, אני ממליצה על הספר "יוגה נשית"/מירה ארצי פדן לקבל הסברים והנחיות מדוייקות (קראי עליו בספרים מומלצים באתר).
כמובן את מוזמנת לתרגול בשיעורי היוגה הנשית שלי בחיפה.