עבודה במסגרת קורס "יוגה להריון ולאחר לידה"-וינגייט 2011-2012
כתבה:אסנת הירש
אשה בהריון נמצאת תחת הקטגוריה של קבוצת סיכון להופעת טחורים. כל אישה חמישית תפתח טחורים בהריון וזאת כתוצאה מהעומס על גופה בשליש האחרון להריון. גם העלייה בנפח הדם וברמות הפרוגסטרון-שגורם בעקיפין להחלשת שרירי הגוף בכלל ולשרירי פי הטבעת בפרט עלולים להיות גורם בהופעת טחורים. כמו כן, לחצים שונים בהריון כגון: הלחץ על הוורידים בפלג הגוף התחתון, לחץ העובר היושב על קרקעית האגן, לחץ הנוצר על הרחם ופי הטבעת בשל המשקל העודף ולחץ דם גבוה. גם עצירות האופיינית להריון יכולה להוביל לטחורים בגלל "הלחיצה" בשרותים.
טחורים מה זה?
הטחורים הם ורידים המתנפחים באזור פי הטבעת ויכולים לבוא לידי ביטוי בכאב, בדימום, בעצירות, בעקצוץ, בגירוד ובנפיחות מקומית. בשלבים המתקדמים הטחורים הבולטים עלולים לגרום לכאבים בזמן ישיבה ו/או עמידה, התנפחות ודימום הנוצר בשל חיכוך תמידי עם הבגדים. יש כמה דרגות חומרה והן יכולות להופיע ולעבור במהלך ההריון. כמו כן, אצל חלק מהיולדות בלידה וגינלית מופיעים טחורים אחרי הלידה, בשל הלחץ הגדול המופעל על כל שרירי רצפת האגן במהלך הלידה. אל דאגה, גם הם ישובו למקומם.
טיפים לטיפול בטחורים
1. תזונה ושתיה
הגורם החשוב ביותר הוא מניעת עצירות, הנגרמת לרוב מתכשירי ברזל בהריון. הקפידי לא ללחוץ! הנזק לרצפת האגן עלול להיות גדול. חשובה מאוד שתיית מים מרובה המחולקת בצורה שווה במהלך היום. חשוב לאכול מזון עשיר בסיבים המרככים את הצואה. המומלצים הם ירקות, פירות (מלבד בננה), דגנים מלאים וקטניות. מומלץ גם לשלב שמנים בריאים, בעיקר שמן זית ולשתות אותם בבוקר על בטן ריקה (בערך כף אחת). מומלץ השימוש בסובין קלוי כתוסף מזון. כמו כן, השריית שזיפים מיובשים במים פושרים במשך הלילה ושתיית המים ואכילתם בבוקר על קיבה ריקה.
2. מגבונים
אומנם פחות אקולוגי, אבל הימנעי משימוש בנייר טואלט השורט את האזור הפגוע. בבתי מרקחת ניתן למצוא מגבונים לחים מיוחדים לטחורים המכילים תמציות צמחים מרגיעות ומכווצות. הטוב ביותר לרחוץ את המקום במים לאחר היציאה.
3. שטיפה ואמבטיות
המים מקלים על הכאב ועוזרים לשמור על אזור פי הטבעת נקי כך שלא יתפתחו זיהומים ודלקות באזור. שטפי את האזור כמה פעמים ביום. כמו כן, הקפידי מדי יום על אמבטית ישיבה במים קרירים. הקור מכווץ את כלי הדם ויוצר אלחוש מקומי ומרגיע. ניתן להוסיף מלח וכמו בגרגור גרון לעסות בפי הטבעת.
4. ישיבה בשירותים
פני לעצמך זמן איכות בשירותים. הקפידי שהעניינים יעשו בצורה הנוחה והרגועה ביותר שאפשר. רצוי בשעה יומית קבועה המתאימה לסדר היום שלך. במקום ללחוץ את הצואה החוצה הרפי את האגן ופי הטבעת ללא מאמצים יתרים. הכניסי ברכיים פנימה, קחי שאיפה ובנשיפה הרגישי את הסרעפת עולה ודמייני את הסוגרים נפתחים. ניתן להיעזר בשרפרף על מנת להגביה את הברכיים מעל גובה האגן.
5. משחות
משחות לטחורים חיצוניים מביאים להקלה. הקפידי להשתמש בתכשירים ללא סטרואידים. השתמשי .Calendula ,Hamamelis ,Rumex crispus השתמשי במשחה צמחית המכילה גם מריחת מיץ מעלים טריים כתושים של טיון דביק.
6. גלגל ים
אם קשה לך לשבת, גלגל ים קטן ומנופח היטב החוצץ בינך ובין המושב יכול לעזור.
7. אנשי מקצוע
ניתן לפנות להומיאופתיה ונטורופתיה ולקבל טיפול בפורמולות שונות של צמחי מרפא ומשחות צמחיות המקלות. כמו כן, כדאי להתייעץ עם פזיוטרפיסטית/אוסטאופטית של רצפת האגן.
8. פעילות גופנית
• פעילות גופנית כלשהי כמו יוגה או הליכה יכולה למנוע או להקל במקרה של טחורים.
• תרגילים לחיזוק רצפת האגן עשויים למנוע טחורים, לטפל באלה שהופיעו ולעודד פעולת מעיים.
תרגול לטחורים
את תרגול היוגה הקצר שלפנייך ניתן לתרגל על בסיס יומיומי. מומלץ להתחיל תמיד בתרגול נשימה מלאה. במהלך התרגול העבודה על איסוף שרירי רצפת האגן והשריר הרחב בטני תהיה מאד מעודנת במיוחד אם את כבר סובלת מבעיות טחורים או סבלת בעבר. התרגול יתמקד בנשימה מלאה, הנעה ופתיחת מפרקי ירכיים, פיתול בשכיבה, וריאציה של יוגה מודרה ותנוחות רגליים על הקיר.
נשימה מלאה
תרגיל א'- שכבי על הגב. ברכיים כפופות, כפות הרגליים על המזרון והפיסוק ברוחב אגן. התבונני בנשימה-בשאיפה הבטן עולה ובנשיפה יורדת. את יכולה להניח ידיים על הבטן-זוהי הזדמנות נהדרת להתחבר ולתקשר עם תינוקך.
תרגיל ב'-הישארי באותה התנוחה והפעם עם כל נשיפה אספי את שרירי רצפת האגן והשריר הרחב בטני. האגן מתגלגל לאחור והמותנית נצמדת לרצפה. עם כל שאיפה שחררי את שרירי רצפת האגן, עצם הזנב נצמדת למזרון ונוצרת הקשתה קלה במותנית.
יתרונות התנוחה:
הנשימה מפעילה את המערכת הפרה-סימפטטית האחראית על פעילותם של השרירים החלקים בגוף ובינהם מערכת העיכול. לפעמים אחרי שנושמים היטב ומערכת העיכול מקבלת עיסוי פנימי עמוק יש צורך להתרוקן.
הנעת ופתיחת מפרקי הירכיים
תרגיל א'- שכבי על הגב, ברכיים כפופות, כפות רגליים על המזרון והפיסוק ברוחב אגן. הביאי את ברך ימין לבטן וציירי מעגלים לפתיחת מפרק הירך. החליפי רגל ובצעי את אותה התנועה.
תרגיל ב'- השארי על הגב. עם הנשיפה אספי שרירי רצפת אגן ואפשרי לברך להיפתח הצידה. השארי לשהות בתנוחה זו לשלוש נשימות עמוקות עם שרירי רצפת אגן אסופים.
תרגיל ג'- אפשרות נוספת היא בשכיבה על הצד. שכבי על צד ימין עם ברכיים כפופות והניחי את הראש על היד הימנית (בקו ישר בהמשך לגוף). אחזי בברך שמאל עם כף יד שמאל, ציירי מעגלים ואפשרי למפרק האגן להיפתח.
יתרונות התנוחה:
שיפור החזר הדם הורידי בקרבת פי הטבעת ושרירי רצפת האגן בכלל.
הפתיחה מאפשרת ריווח ושחרור מסוים לאזור.
פיתול בשכיבה
(ראי בתרגול היוגה לנשים שבאתר – תנוחה מס' 11) בשכיבה על הגב, אחזי בברכיים עם פיסוק בין הרגליים. התגלגלי מצד לצד ולאחר מס' פעמים הישארי בפיתול לצד ימין (הניחי בין הברכיים כרית לתמיכה במידה ואת בהריון מתקדם) ונשמי נשימות עמוקות.
יתרונות התנוחה:
עיסוי חשוב למערכת העיכול ושיפור זרימת הדם לאזור יביא להקלה במקרים של עצירות.
יוגה מודרה גבוהה
(יוגה מודרה בתרגול היוגה לנשים באתר – תנוחה מס' 6) הניחי את האמות על המזרון, הרימי אגן גבוה לשמיים (כמו אללה ואכבר) ותרגלי כיווצים של פי הטבעת.
יתרונות התנוחה:
תנוחה זו עשויה לעזור לך לזרימת דם יעילה יותר לאזור ולשפר את המצב.
(הילה לב-רן-דולה ומדריכת יוגה לנשים בהריון ואחרי לידה).
רגליים על הקיר
שבי בצמוד אל הקיר. הניחי כרית תחת האגן. הרימי את הרגליים על הקיר כך שכל פלג הגוף העליון של הגוף יהיה מונח על הרצפה וישבן צמוד לקיר. הניחי ידיים לצידי הגוף, על הבטן או על הירכיים. התרכזי בנשימה. אספי את שרירי רצפת האגן בנשיפה. יש אפשרות לבצע את התנוחה כשהרגליים ישרות על הקיר, בפיסוק, מכופפות ובפרפר.
יתרונות התנוחה:
יעילה במיוחד נגד דליות בוורידים (דם זורם בקלות מכפות הרגליים אל אזור האגן). מסייעת במניעת טחורים-שיפור החזר דם ורידי. תנוחה משחררת ומרעננת וניתנת לביצוע כמה פעמים במהלך היום, בכל פעם שאת מרגישה עייפות ו/או לאחר עמידה ממושכת.
מקורות
• מערכי שיעור "יוגה להריון ולאחר לידה" וינגייט
• הספר "טבעי ללדת" – המדריך המקיף להריון ולידה ולימים שאחרי
• אתר קופ"ח הכללית