עבודה במסגרת קורס הוראת יוגה נשית 2012-2013
כתבו: צילה ניר-קושניר, אסנת הירש וטרייסי פרץ-בוכבינדר
סכרת:
סוכרת היא הפרעה בחילוף החומרים בגוף. מחלה מטבולית זו מתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר בדם ובשתן. בלטינית שם המחלה הוא Diabetes Mellitus, שפירושו "שתן מתוק".
אינסולין הוא הורמון בעל השפעה על קצב חילוף החומרים בגוף ועל תפקודים נוספים. תפקיד האינסולין הוא לשלוט על רמות "חומרי המזון" בדם כגון סוכר, שומנים ועוד. האינסולין מיוצר בתאי הבטא בלבלב ומשמש "מפתח" המאפשר את כניסת הסוכר לתאים . במצבים בהם מופיעה יכולת ירודה של הלבלב לייצר אינסולין, ובמקביל ירידה ביכולת השרירים לנצל את האינסולין, מתפתחת סוכרת.
יש שלוש צורות עיקריות של סוכרת: סוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2 וסוכרת הריון. לכל שלושת הסוגים תסמינים והשלכות דומות, אבל כל סוג נובע מסיבה אחרת ויש לו התפלגויות שונות באוכלוסיה.
סוכרת סוג 1 נגרמת בגלל בעיה בייצור אינסולין. במצב זה תאי הבטא בלבלב אינם מסוגלים לייצור כמות מספקת של אינסולין כדי למנוע היפוגליקמיה. סוג זה מאופיין בהרס של תאי הבטא בלבלב, הרס המוביל בסופו של דבר לחוסר מוחלט באינסולין ותלות מלאה במתן אינסולין חיצוני. המחלה מופיעה לרוב לפני גיל 40. לסוג סוכרת זה יש את הקשר הנמוך ביותר לגנטיקה. ההערכה היא שגורמים גנטיים אחראים רק לכ – %33 מהנטייה לקבל את המחלה. כעקרון, נדרש גורם סביבתי שיהווה גורם מיידי להתפרצות התגובה החיסונית ההרסנית כנגד תאי הבטא.
סוכרת סוג 2 הגוף מייצר אינסולין, אף ברמה גבוהה מהדרוש, אך הגוף מפתח תנגודת להשפעותיו. סוג סכרת זו מופיעה לרוב לאחר גיל 40, בעיקר בשל השמנת יתר. לסוכרת מסוג 2 יש קשר גנטי חזק. סוכרת מסוג זה הוא פרוגרסיבי והחולים זקוקים ליותר ויותר טיפולים עם חלוף השנים.
סכרת סוג 1 (נעורים) (IDDM) | סכרת סוג 2 (מבוגרים) (NIDDM) | |
---|---|---|
גיל ההתחלה | בדרך כלל לפני 40 | בדרך כלל מעל 40 |
מבנה גוף | רזה | בדרך כלל בעלי עודף משקל |
תסמינים | מופיעים בפתאומיות | מופיעים לאט |
ייצור אינסולין | אין | מעט מדי, או בלתי יעיל |
צורך באינסולין | חייב | יש מקרים שנדרש |
שמות אחרים | סכרת נעורים | סכרת מבוגרים |
סוכרת הריונית:
במהלך ההריון האישה עוברת שינויים הורמונים אדירים, שינויים שמהווים עומסים גדולים מאוד על מערכת ייצור האינסולין. לדם האישה מופרשים הורמונים רבים המתנגדים לאינסולין ולכן, הריון חושף בעיות קודמות שעד כה לא באו לידי ביטוי. אישה, שיש לה נטייה תפתח סוכרת. מדובר ב – כ %3 מהאוכלוסיה. מתוך המספר הזה, כ – %60% – 40 יפתחו סוכרת סוג 2 בהמשך חייהן.
סוגים נוספים של סוכרת:
סוגים נוספים של סוכרת: בצעירים המתפתחת סוכרת .Onset Diabetes of the Young (MODY Mature) בצעירים מבוגרים סוכרת עם סימפטומים של סוכרת מבוגרים. אצל חלק מהסוכרתיים המאובחנים ב-MODY אפשר לאזן את רמות הסוכר בעזרת דיאטה וגלולות בדומה לשיטות האיזון בסוכרת מבוגרים. סוכרת נעורים במבוגרים (Autoimmune Diabetes in Adults LADA Latent). סוכרת נעורים המתפתחת אצל מבוגרים. סוכרתיים אלה חייבים באינסולין כמו סוכרתיים סוג 1.
מצבי סוכרת אחרים יכולים לקרות כתוצאה ממחלה בלבלב או במערכת האנדוקרינית )בלוטות(, הפרעות גנטיות )תורשתיות(, או חשיפה לחומרים כימיים מסוכנים.
גורמים לסוכרת:
גיל: כאשר מתבגרים, הגוף מייצר פחות תאי בטא יוצרי אינסולין.
וירוסים: אצל אנשים רגישים ישנם וירוסים שיכולים להרוס את תאי הבט מערכת חיסונית.
פגומה: כיום, מדענים סבורים שאין גורם אחד לסוכרת, אלא ריבוי גורמים המעוררים את המערכת החיסונית להרס תאי בטא. הדבקה ויראלית, ייתכן שהנגיף המדביק פוגע בתאי הבטא וכך גורם לתגובה חיסונית, כלומר הגוף מזהה אותם כגורם חיצוני והורס אותם.
טראומה פיזית: תאונה או פציעה יכולים להרוס את הלבלב, שם מיוצר האינסולין.
סטרטס, מצוקה ו/או לחץ: הורמונים הפועלים בגוף בעת מצוקה יכולים לחסום את השפעת האינסולין. הטענה היא שאם סמני הסוכרת מופיעים תוך שלושה חודשים לאחר אירוע טראומטי – יש לקבוע שקיים קשר בין האירוע לבין המחלה.
תרופות: תרופות שלוקח חולה לצורך טיפול במחלה, יכולים לחשוף סוכרת.
רעלים: חומרים שונים יכולים להרוס את תאי הבטא.
מרכיבים תזונתיים: בעיקר חלב פרה וקפה הואשמו כגורמים להתפרצות המחלה.
הריון: הורמונים הפועלים בגוף בעת הריון יכולים לחסום את השפעת האינסולין.
סיבוכי סוכרת:
בעיות בטווח קצר: DKA (Diabetic Ketoacidosis) (חמצת קטוטית סוכרתית) – במצב זה, האופייני בעיקר לסוכרת סוג 1, מתרחש מעגל משוב חיובי הרסני שעלול להוביל למות החולה. Hyper Osmolar Syndrome: מצב זה דומה מאוד לDKA, אך נפוץ יותר בחולי סוכרת סוג 2. במצב זה אין יצירת גופי קטון מאחר שרמות האינסולין גבוהות מספיק כדי לדכא את יצירתם. הורמונים גורמים לכבד לייצר סוכר רב ולרמות הסוכר לעלות עוד ועוד. בסופו של דבר העלייה ברמות הסוכר גורמת לדם להפוך אוסמוטי מדי והחולה שוקע בקומה.
בעיות טווח ארוך: בעיות בכליות יכולים לגרום לצורך בדיאליזה ו/או השתלת כליה, פגיעה בכלי דם ובמוח עד כדי אירוע מוחי, חסימת כלי דם בלב שמביאים לתעוקת חזה ולהתקפים, פגיעה בכלי הדם הקטנים ברשתית העין עד כדי סכנת עיוורון. נזק למערכת העצבים ההיקפית )נוירופתיה( עלול להסתיים באבדן התחושה, אין אונות, סחרחורות, בעיות במערכת העיכול והשתן והופעת כיבים ברגליים, שמסכנים את רגל החולה וגורמים במקרים קיצוניים לצורך בקטיעה.
מניעה:
שמירה על אורח חיים בריא ומשקל תקין יכולה בהחלט להקטין את הסיכויים לחלות בסוכרת סוג 2 ותורמת לאיזון רמת הסוכר בסוכרת בכלל. אין מניעה כנגד סוכרת סוג 1.
טיפול:
לא קיימת עדיין תרופה שתרפא כליל את מחלת הסוכרת. עיקר הטיפול מתבסס על השגת רמות סוכר בדם, שתהיינה מאוזנות ככל האפשר. ככל שרמות הסוכר קרובות יותר לערכים המאוזנים, כך משתפרת הרגשתו של הסוכרתי. הוכח מעל לכל ספק ששמירה על רמות סוכר תקינות בדם מפחיתה במידה משמעותית את הופעת הסיבוכים המאוחרים ואת חומרתם.
ההמלצה לחולי סוכרת הינה ביצוע פעילות גופנית מתונה- בינונית )אירובית( של לפחות שעתיים וחצי בשבוע. פעילות גופנית עלולה להיות מאתגרת אצל חולי סוכרת עקב הבקרה הבעייתית על גלוקוז- חולים עלולים להיות היפו-או היפרגליקמיים, בעיקר חולים עם סוכרת סוג 1. חולים אלו צריכים לנטר את רמות הגלוקוז בדם לפני, תוך כדי ואחרי ההתעמלות וכן לא לעשות פעילות גופנית במידה ויש רמות גבוהות או נמוכות של גלוקוז בדם (מעל 250 או מתחת ל- 100). כמו כן חולים אלו צריכים להפחית את מינון האינסולין טרם ביצוע הפעילות הגופנית.
טיפול באמצעות אינסולין:
האינסולין מתפרק בקיבה, לכן, לא ניתן לתת אותו לחולי סוכרת בטבליות דרך הפה. הדרך היעילה למתן אינסולין היא בזריקות תת עוריות – כך האינסולין נספג בזרם הדם ומאפשר לסוכר להיכנס לתאים ולהפוך לאנרגיה זמינה.
חולי סוכרת נעורים תלויים לחלוטין באספקת האינסולין מאחר והלבלב בגופם איננו מסוגל לייצר אינסולין כלל. לחולי סוכרת מבוגרים יש חוסר יחסי בהפרשת אינסולין, או חוסר מוחלט. הטיפול בהם נע בין תרופות להורדת רמת הסוכר ועד לשימוש בזריקות אינסולין.
הדרכים הטובות ביותר לקבל כיום אינסולין הן על ידי זריקות אינסולין או על ידי משאבת אינסולין המחוברת לגוף באופן קבוע באמצעות צינורית ומזליפה יחידות אינסולין קבועות מראש.
שכיחות הסוכרת באוכלוסיה:
הסוכרת מתגלה בכ-6-8% מכלל האוכלוסייה, כאשר בגילאים מבוגרים עולה שכיחותה לכדי 15%. שכיחות הסוכרת נמצאת בסימן עלייה בעשורים האחרונים. הסיבות העיקריות הן עלייה בתוחלת החיים, סוג המזון שהאוכלוסייה צורכת הגורם לעלייה במשקל, ואורח חיים.
סימפטומים של המחלה:
- עייפות מתמשכת
- איבוד משקל
- הטלת שתן תכופה
- פצעים שאינם מגלידים
- רעב תמידי
- ראייה מטושטשת
- חוסר תחושה או לחילופין הרגשת עקצוץ בכפות הרגליים ובידיים
- צימאון רב
היפרגליקמיה היא רמה גבוהה של סוכר בדם (היפר – עודף, גליק – גלוקוז) היפוגליקמיה (נפילת סוכר). היפוגליקמיה היא רמה נמוכה של סוכר בדם.
הקשר בין סוכרת לבעיות פיריון:
סוכרת, לרוב, אינה מונעת מהאישה מלהיכנס להיריון, אך מונעת מהעובר בלהמשיך ולהתפתח ברחם וגורמת לאחוז מאוד גבוה של הפלות. רמות סוכר גבוהות יכולות להגביר את הסיכוי להפלה פי 30% עד 60%.
סיכונים נוספים שעלולה לסבול אישה עם רמות סוכר גבוהות הם לידת תינוק עם פגם, לידת תינוק גדול מהממוצע שמגבירה את הסיכוי לסיבוכי לידה, הגברת הסיכוי לפתח סכרת הריונית אשר מסכנת את האם והעובר.
בנוסף, רמות סוכר גבוהות יכולות להשפיע על מערכת ההורמונאלית בגוף האם וכתוצאה מכך, רמות האסטרוגן, פרוגסטרון וטטסטרון יוצאות מכלל שליטה. סוכרת סוג 1 מסוכנת יותר לאישה בזמן ההיריון.
שכיחות ההפלות הטבעיות בנשים עם סוכרת בלתי מאוזנת עשויה להגיע ל-30-60% שכיחות המומים המולדים בעובר לאמהות סוכרתיות לא מאוזנות 6-12% (בערכי HbA1C גבוהים מאד). הסיכון המשולב של שני אלה האחרונים לסבוכים בהריון הוא כ %65!
סיבוך נוסף, שאישה עם סוכרת עלולה לסבול ממנו הינו כשל שחלתי עקב רמות סוכר גבוהות או נמוכות בדם. כשל שחלתי מוקדם מתרחש כאשר השחלות מפסיקות לייצר ביציות והורמוני רביה הרבה לפני הגיל הטבעי של תום הווסת. מעריכים שאחוז אחד מהנשים סובלות מכשל שחלתי לפני גיל 40.
לנשים בעלות סוכרת סוג 1 שכיחות יתר לוסתות לא סדירות. חשוב לציין, שסדירות הוסת נמצאת ביחס הפוך לאיזון הסוכרת, כלומר, ככל שהסוכרת פחות מאוזנת, הוסת פחות סדירה. בנשים מאד לא מאוזנות תיתכן אף אל וסת מוחלטת!! איזון הסוכרת הוא הטיפול הראשון ואף היעיל ביותר להפרעות וסת בסוכרתיות. כמובן שהפרעות במחזור הוסת עשויות להוביל אף לבעיות פוריות וכניסה להריון.
סוכרת בלתי מאוזנת מטיפוס 1 קשורה לוסתות לא סדירות, ומכאן שקיים גם קשר לביוץ לא סדיר הכרוך בבעיות כניסה להריון. סוכרת מטיפוס 2 בנשים עם עודף משקל, עמידות לאינסולין והיפראינסולינמיה, עשויה להיות קשורה לתסמונת השחלות הפוליציסטיות, שבה יש מיעוט בביוצים או ביוץ שאינו סדיר. הטיפול כאן הוא קודם כל ירידה במשקל ע"י דיאטה ופעילות גופנית, טיפול שלכשעצמו יאזן את רמות הסוכר ויסדיר את הביוצים. ככלל מקובל להניח, שאין הפרעות פוריות כשהסוכרת מאוזנת!!
נשים הסובלות מסוכרת סוג 1עלולות לסבול Autoantibodies. Hashimoto's Thyroiditis or Thyroid Peroxidase השימוטו תירואידיטיס – Hashimoto’s Thyroiditis היא מחלה המתבטאת בהגדלה בלתי מכאיבה של בלוטת התריס, המופיעה בעיקר אצל נשים. לנשים עם סוכרת יש נטייה לעבור את טרום גיל המעבר מוקדם יותר ובעקבות כך מפסיקות לבייץ בשלב מוקדם יותר, דבר המשפיע על הכניסה להריון. נשים הסובלות מסוכרת סוג 1 נוטות להגיע לטרום גיל המעבר כעשר שנים לפני נשים שלא סובלות מהמחלה (גיל הממוצע לתחילת טרום גיל המעבר אצל סוכרתיות הינו 42). בנוסף, נשים אילו חוות סימפטומים של טרום גיל המעבר כבר משנות השלושים לחייהן. סכרת מגבירה את הסיכוי להידבק בדלקות באזור הרחם, צוואר הרחם ונרתיק. ייתכן ולדלקות אילו משפיעות על חוסר היכולת להרות. במחקר שפורסם ב-2002, נשים הסובלות מסוכרת דווחו על חשק מיני ירוד, במיוחד בתקופת הביוץ, שיכול בעקיפין להשפיע על הפריון.
המניעה המוחלטת לסיבוכים אלו
כרוכה בהכנה להריון, המומלצת אגב לכלל הנשים המתכננות הריון ובפרט לחולות סוכרת. ההכנה המיוחדת לסוכרתיות כוללת איזון מקסימאלי של רמות סוכר ושמירת ערכי HBA1C בתחומי הנורמה טרם הכניסה להריון!! מלבד הקשיים שמציבה מחלת הסכרת ובעיות הפריון שעלולות לצוץ בעקבות המחלה, גם טיפולי הפוריות עצמם יכולים להיות תקופה קשה,מורכבת וכואבת. הקשיים נוגעים בתחומים רבים: פיסי, רגשי, זוגי, חברתי כלכלי ותעסוקתי. תקופת הטיפולים מתוארת כרכבת הרים רגשית, הדוהרת בין תקוות גבוהות, מתח, חרדה ויאוש. תחושות של חוסר ערך,נחיתות ואכזבה עמוקה מהגוף הולכות ומתגברות, ככל שנמשכים הטיפולים. אכזבה זו המלווה בכאב, מגבירה את רמת הסטרס בגוף ומשפיעה על נפשה ובריאותה של האישה. הורמוני הסטרס המופעלים על-ידי מערכת העצבים הסימפטתית, משפיעים על תקופת הטיפולים ועלולים לעכב את הכניסה להריון. הגוף נסחט מהמערכת האדרנלינית שעובדת בהיפר והמערכת ההורמונאלית אינה מתפקדת במיטבה. הקשר הזוגי עומד במבחנים לא פשוטים במהלך הטיפולים. התחושה היא של פגיעה באינטימיות, מכיוון שיחסי המין הופכים להיות אמצעי טכני להצלחת ההריון. המתח בין בני הזוג עלול לפגוע בהצלחת הטיפולים. פעמים רבות נשים המתמודדות עם טיפולי פריון חוות בדידות מהעולם "הפורה", לעיתים בעקבות חוסר אמפטיה מצד משפחה וחברים לעומק ייאושן ולעיתים עקב הרצון להישאר במעטה סודי או להימנע ממפגשים חברתיים ומשפחתיים בהן יש סיכוי לפגוש נשים בהריון. כמו כן, הרצון בהריון הופך למוקד העיקרי בחיים ונדחקות הצידה מטרות מקצועיות, תחביבים וקשרים חברתיים. וכך מוצאות עצמן נשים רבות במהלך טיפולי הפוריות מחוץ לקבוצות ההשתייכות הטבעיות שלהן וחסרות במקור תמיכה וביטחון.
הקשר בין יוגה נשית לפריון:
יוגה נשית יכולה להוות כלי עזר מדהים בהתמודדות עם הטיפולים והמורכבות שמאפיינת תקופה זו. תרגול היוגה הנשית המשלב תנועה ונשימה עובד על מספר רבדים ומערכות בגוף. הוא משפיע על המערכת ההורמונאלית, מערכת העצבים, המפרקים והשרירים ומערכת הרבייה. כמו כן, ספציפית לבעיית הסוכרת, עבודה ממוקדת ויצירת תנועה בלבלב, בלוטת התריס וכרווח משני הפחתת השומן, יסייעו לקליטת ההיריון הרצוי.
תרגול היוגה הנשית
משפיע על התודעה, מרגיע, ממקד וממלא באנרגיה. אלה מאפשרים לאישה להיות במיטבה מבחינה גופנית, רגשית ומנטאלית בתקופה שהיא כה מטלטלת. חשיבותם של תרגילי הנשימה רבה ביותר. תרגול נשימה הוא הכלי הראשון המפחית את רמת המתח והחרדה בגוף. המערכת הפאראסימפטתית פעילה, מפחיתה הפרשה של הורמוני סטרס בגוף ומרגיעה. הפחתת רמת המתח לסובלות ממחלת הסכרת חשובה ביותר, מכיוון שהפרשת הגלוקוזה עולה כאשר המתח עולה. כמו כן, תרגול היוגה הנשית מתמקד בקשר שבין תנועת הנשימה לרצפת האגן, הנעת הסרעפת והשפעתה על שרירי רצפת האגן-עבודת המולה בנדהה. העבודה הממוקדת והמדויקת עם שרירי רצפת האגן ומערכת השרירים העמוקים, משפיעה על הייצוב והאיזון לו זקוקה האישה בתקופת הטיפולים הכל-כך מורכבת. התרגול אף מחזק את אנרגיית האפאנה האחראית על איברי הבטן והאגן ונחלשת עם טיפולי הפוריות. במהלך תרגולי היוגה הנשית לומדת האישה לשפר את התחושות הנינוחות ביחס לגופה ולהתאהב בו מחדש, למרות שהוא "מאכזב" ולא מתפקד כפי שהיא ציפתה ממנו. הקבלה וההתאהבות חשובים מאוד להמשך הדרך. כמו כן, האישה לומדת לראות את המשבר כהזדמנות ללמידה ולקבל את המתנות שהחיים מזמנים לה.
התרגול מותאם למחזוריות
החודשית של האישה ולשינויים שהיא עוברת במהלך טיפולי הפוריות. תרגול בימי ווסת אינו דומה לימים שלאחריו ולימי הטיפול, התרגולים יהיו שונים לקראת הביוץ )עם ההורמונים המשפיעים על האישה(, לקראת שאיבה, החזרה או הזרעה. כל שלב מחייב התייחסות מדויקת במהלך התרגול.
כפי שציינו, במהלך טיפולי הפוריות חווה האישה ובן זוגה טלטלות רבות. עבודת המולה בנדהה מחזקת ומשפרת את רצפת האגן ואיבריו ומכאן משפרת את התפקוד המיני. למרות שהתשוקה והחשק המיני ירודים, בעזרת התרגול אפשר במודע לחזק ולשפר אותה. אורגזמה מיטיבה עם מערכת העצבים, משפרת את תפקוד הרחם, מזרימה דם לאיברי האגן ומרפה את הגוף שעייף מהמתח והטיפולים.
לסיכום
היוגה הנשית אינה מחליפה טיפולי פוריות אלא תומכת ומשלימה בתהליך. לסוכרתיות היא חשובה ביותר במיקוד והנעה של מערכות בגוף המפחיתות את רמת הגלוקוזה ומאפשרות לחילוף חומרים תקין בגוף, זרימת דם טובה יותר ואיזון במאגרי השומן. זוהי הזדמנות בשביל האישה למרחב של שקט, התבוננות והתחברות מחודשת לגופה. אפשרות להיות ערה וקשובה ממקום עמוק ואמיתי לסערה הרגשית המתחוללת בתוכה.
תרגול מחזק פריון:
מבוא
בתרגילים המובאים להלן השתדלנו לענות על בעיות פריון המופיעות אצל חולי סכרת. לדוגמא, תרגיל 4 יכול לתקן נזק הנגרם במערכת העצבים ההיקפית, להקטין מתחים ובכך למנוע הפלות. תרגיל 8 מיועד להזרמת דם ורידי, ובכך להקטין כיבים בכפות הרגליים. תרגיל 5 מגביר זרימת דם באזור האגן ומקטין את מאגרי השומן באזור זה. בעקבות זאת יחול שיפור בבעיות אין אונות ושיפור בבעיית הירידה באורגזמה.
1. מדיטציה, התבוננות. הפרשת הגלוקוזה עולה כאשר המתח עולה. מדיטציה והתבוננות מפחיתים מתח. ישיבה שבה עמוד שדרה גבוה מעל האגן תורמת לשקט הפנימי ושומרת על הכרה שקטה.
התנוחה: ישיבת חצי לוטוס או לוטוס שלם.כהקדמה אפשר לרכך את הרגליים והאגן להניח כפות ידיים בצ'ין מודרה על הברכיים. נשימה: שאיפה ולאחריה נשיפה ארוכה מהשאיפה.
נשימה מלווה בהתרכזות באזור הנחירים. להגברת הריכוז ספירה מ 55 לכיוון 1. אפשר לשלב נאדישודאנה. לסיים בהתעוררות הדרגתית תוך כדי הנעת אברים איטית.
2. התנוחה: שכיבה, כפות רגליים ליד האגן, להניח כפות ידיים על הבטן התחתונה במודרת האדמה. להפנות תשומת לב למתרחש באגן.
תנועה ונשימה: בשאיפה להרים ידיים, להקשית אגן לעצור נשימה לשתי שניות, בנשיפה להוריד הידיים, איסוף MB, רחב בטני, הצמדת מותנית ועצירת נשימה לשתי שניות. לחזור 5 פעמים.
התועלת: הפעלת המערכת הפאראסמפטטית, עיסוי אזור גב תחתון, הזרמת דם באזור האגן, הרחבת בית החזה וזרימת הדם ממנו ואליו, שיפור פעילות מערכת השרירים המייצבת והגמשה של פלג גוף תחתון להמשך התרגול.
3. התנוחה: אפאנאסאנה. להביא ברכיים אל בית החזה, להניח כפות ידיים על הברכיים.
תנועה ונשימה: לבצע מעגלים בברכיים צמודות עם כוון השעון ומעגלים נגד כוון השעון. שאיפה כאשר הברכיים מתרחקות מבית החזה, נשיפה כאשר הברכיים מתקרבות לבית החזה. ואריאציה: פתיחת הברכיים והנעתם לכיוונים מנוגדים.
התועלת: ריכוך הסאקרואיליאק, הנעת מפרקי הירך שמפעילה את המערכת האנדוקרינית והרגעה כללית.
4. התנוחה: א. שכיבה, רגל ימין ישרה, להביא ברך רגל שמאל אל בית החזה כפות ידיים חובקות רגל שמאל.
תנועה ונשימה: שאיפה, החזקת האוויר, בנשיפה להרים ראש לכוון הברך ואם אפשר, לקרב את המצח. בשאיפה להחזיר הראש למזרן ולחזור על התרגיל ברגל ההפוכה. לחזור על התרגיל 3 פעמים בכל רגל. ב. להביא את שתי הברכיים אל בית החזה.
תנועה ונשימה: שאיפה החזקת האוויר, בנשיפה הרמת הראש אל הברכיים, החזקה של מספר שניות וחזרה בשאיפה.
התועלת: מחזק את הסרעפת, מגמיש את עמוד השדרה ובכך הזרימה החשמלית במערכת העצבית משתפרת, עבודה על אברי הרבייה הנשיים. הערה: אישה בהריון לא תבצע תרגיל זה.
5. התנוחה: שכיבה והרמת פלג גוף עליון. שכיבה על הגב, רגליים ישרות ומרחוקות זו מזו ברוחב האגן. להביא את הידיים ישרות מעל החזה לכוון התקרה, גב כף ימין צמודה לגב כף שמאל.
נשימה ותנועה: שאיפה, בנשיפה סנטר יורד אל בית החזה, כפות רגליים בפלקס ,M+B פלג גוף עליון עולה, להחזיק, ירידה בשאיפה. לחזור על התרגיל 5 פעמים.
התועלת: התרגיל משחרר את זרימת הדם באברי הגוף הפנימיים, מוריד שומן מאזור האגן והרגליים. סוכרת מלווה על פי רוב בעודפי שומן המחמירים את העמידות לאינסולין.
הערה: בהריון, להרים את הראש בלבד בעזרת כפות ידיים שלובות מאחורי הראש.
6. התנוחה: ואג'ראאסאנה, ישיבה על העקבים. א. להביא ידיים אל מעבר לראש ולשלב כפות ידיים.
נשימה ותנועה: שאיפה, בנשיפה מתיחת הזרועות לכיוון התקרה + MB והורדת הידיים בצליל הא. ב. להביא את הידיים לקדמת הגוף, שילוב כפות ידיים הפוך.
נשימה ותנועה: שאיפה ובנשיפה מתיחת הזרועות לכיוון חזית הגוף. ג. להביא הידיים אל מאחורי הגב, בשילוב כפות ידיים.
נשימה ותנועה: שאיפה ובנשיפה מתיחת הזרועות לאחור וכלפי העורף, להחזיק.
התועלת: המתיחות משחררות מתח בכתפיים ופלג גוף עליון ובכך מתאפשרת פתיחה טובה של בית החזה, שיפור בזרימת הדם, הרגעת המערכת הסימפאטית ושיפור בראייה.
7. התנוחה: ארדה מאטצ'ינדראסנה- חצי פיתול מישיבת דאנדה אסאנה להביא כף רגל ימין בסמוך למפשעה השמאלית ואת הרגל השמאלת מעבר לירך ימין. יד ימין עוטפת את הברך השמאלית ויד שמאל באה מאחורי מותן שמאל. גב גבוה, עורף ארוך. נשימה ותנועה: שאיפה, עצירה ובנשיפה לפתל כתף שמאל שמאלה, יד ימין מסיתה ברך שמאל ימינה. להחזיק. לחזור על התרגיל גם בכיוון הנגדי בהתאמה. + M.B התועלת: הפיתול מחזק את הגב ומערכת העצבים הפארסימפטטית. עוזר לחילוף חומרים, לכליות, לכבד ולבלוטת האדרנל.
8. התנוחה: סלאמבה סרוואנגאסאנה, או תנוחת הנר, שכיבה על הגב, לכופף הברכיים לכיוון בית החזה, לתמוך הגב בידיים.
נשימה ותנועה: שאיפה , בנשיפה + M.B ליישר הרגליים לכיוון התקרה. וואריאציות: לסובב כפות רגליים, תנוחת המחרשה. התועלת: התנוחה עוזרת בסילוק רעלים, מסדירה לחץ דם, מקלה על עצירות, מרגיעה. עובד על בלוטת התריס, הכליות ועוזר בשיפור הראייה.
הערה: א. בזמן וסת לא לתרגל את התנוחה. ב. בהריון או בכל קושי אחר יש להיעזר בקיר או בכיסא.
9. התנוחה: תנוחת הדג, מאצ'יאסאנה. בשכיבה על הגב, מרפקים ניצבים על יד כל מותן כפות ידיים מאוגרפות, רגליים ישרות. להרים את בית החזה סנטר לכיוון התקרה והראש מתגלגל אחורנית.
נשימה ותנועה: בנשיפה מלווה בM+B להרים כפות רגליים צמודות, להחזיק, לרדת בשאיפה.
התועלת: אכילת יתר מובילה להשמנה באזור הגב וסביב הכתפיים, תרגיל זה עוזר בריפוי אכילת יתר וכן מחזק אזור מותנית ומערכת העצבים הפאראסימפטטית.
10. התנוחה: אפאנה אסאנה, שוואסאנאסאנה. להביא הברכיים אל בית החזה ולהניע האגן מצד לצד, לעבור למנוחה רגלים ישרות, נשימות מלאות ומתארכות.
התועלת: מרגיע את התודעה. המתרגלת מדמה נחל זורם שמימיו שוטפים את אברי הגוף מהנוזל הסוכרי.
11. התנוחה: ישיבת לוטוס או חצי לוטוס.
נשימה ותנועה: כפות ידיים בנאמסטה על מפתח הלב, שאיפה ובנשיפה אום שלום כפול שלוש פעמים.
ביבליוגרפיה:
1. www.beok.co.il
2. he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A8%D7%AA
3. www.sukeret.co.il
4. he.wikipedia.org/wiki/סוכרת
5. www.myhealth.co.il
6. www.doctors.co.il
7. www.metukim.co.il
8. www.sukarti.co.il
9. diabetes.webmd.com/planning-pregnancy
10. www.theafa.org/article/whos-infertile-us
11. www.metukim.co.il/matalk/docy/frum08_02.php
12. www.karusela.co.il › כתבותCached – וסת_לא_סדיר_בנשים_צעירות_וד/…
13. www.infomed.co.il
14. www.medscape.com/viewarticle/712692_4
15. www.rodale.com/yoga-diabetes
16. www.abc-of-yoga.com/yog…a-for-obesity-and-diabetes.asp
17. www.yogapoint.com/therapy/diabetes_yoga.htm
18. www.youtube.com/watch?v=tYTBsdnIUg8
19. www.yoga-centers-directory.net/hatha_asanas_health.htm