בימים שאחרי הביוץ האסטרוגן בירידה והפרוגסטרון בעלייה. השפעת הורמון זה הכרחית וחיונית, כיוון שהוא אחראי על עיבוי הרחם והכנתו לקליטת עובר. הגוף מתחיל בהתכנסות פנימה על-מנת ליצור חיים חדשים. עם זאת, עלייה ברמת הפרוגסטרון עלולה לגרום לעלייה במשקל, להצטברות נוזלים ונפיחות ברגליים, לרגישות בשדיים ולכאבי ראש. כמו כן, פרוגסטרון מעיב על שיווי משקל פנימי וקשה יותר בתקופה זו לשמור על שיווי המשקל גם במזרון וגם בחיים.
הפער בין קצב החיים המטורף שלנו (מבחנים, עבודות, צופים, חברים, בילויים ועוד..) ובין הצורך של הגוף בהתכנסות, גורם לרבות מאיתנו לסבול מתופעות קדם וסתיות (PMS). רגישות ועצבנות, תשוקה למתוק, רגישות וכאבי שרירים ומפרקים, מיגרנות ועוד.
כיצד ניתן למתן תופעות אלו?
- הימים האלה הם זמן להתבוננות ומיקוד העשייה חזרה פנימה. אלה ימים של עיבוד רגשי וזמן לאפשר לגוף להפנים את מה שעברנו במהלך החודש עד לרגע זה. תרגול יוגה על-פי המחזור החודשי ובליווי נשימה והרפיה חיוני ביותר בימים אלה. כמו כן פנייה לרפואה משלימה כמו דיקור, הומאופתיה, עיסויים ועוד יכולה להפחית את הסימפטומים.
- זוהי אינה תקופה טובה לתרגול אינטנסיבי. תרגול מאוזן יותר, בשילוב תנוחות שיווי משקל וללא מאמץ יתר של השרירים. שינויים ברמת ההורמונים וירידה ברמת האנדורפינים (שאחראים על שיכוך כאבים) בתקופה זו גורמת לשרירים ולמפרקים להיות יותר רגישים וכואבים. כמו כן, הייצוב הפנימי אינו במיטבו ולכן תרגול מכנס, מיקוד פנימה והשקטה חשובים בימים אלה.
- זרימת דם מוגברת הדורשת את הקלוריות שלה ורמת סרטונין שיורדת בימים אלה ואיתה יורד מצב הרוח, עושים חשק לטעם מנחם ומתוק. ירידה על חפיסת שוקולד יכולה להיות פיצוי לא רע…כדאי להימנע מפחמימות מעובדות כמו לחם לבן, פסטה לבנה ואטריות שהופכים לסוכר מיד לאחר כניסתם לגוף ועלולים אף לגרום לקנדידה. כדאי גם להשתדל ולהימנע משתיה מתוקה וקופאין. במידת הצורך פנייה לדיאטנית תאפשר איזון תזונתי לקראת ימים אלו, אך גם הבנה של התהליך ושליטה בו יאפשרו זאת.
- מקור המיגרנה הוא בשינוי הדרמטי בהורמונים ובירידתם לקראת הווסת. לעיתים, מלבד כאב הראש נוספים גם בחילות, רגישות לריחות, לרעש, לאור ולחיים בכלל. הורדת הילוך, פסק זמן, מדיטציה, נשימות ותרגול, תרגול, תרגול יוגה יכולים להקל על המיגרנות.